Polhemspriset

Uppdrag

Årligen står Sveriges Ingenjörer värd för en fantastisk galakväll då Sveriges främsta pris för teknisk innovation på hög nivå eller genialisk lösning av tekniskt problem delas ut. Syftet, förutom att dela ut det prestigefulla Polhemspriset, är att hylla ingenjörer och innovatörer i Sverige och öka kännedom om vilket framstående innovationsland vi är i världen.

Lösning / resultat

Det har alltid varit en utmaning att skapa ett överraskande format kring Polhemsfesten – det där lilla extra som känns innovativt, unikt och lockar en mycket exklusiv målgrupp. Med unika lokalval, visuella filmproduktioner, starka teman, inslag och underhållning har vi lyckats stärka detta varumärke tydligt sedan vi första gången projektledde och producerade Polhemsfesten 2009.

Kund

Sveriges Ingenjörer

Kontakta oss så berättar vi mer!

Polhemsfesten 2019

Temat, formatet och produktionsinslagen under kvällen hade miljöfokus för att enligt tradition, hylla förra årets pristagares innovationsområde.

Våra fyra grundelement JORD, LUFT, VATTEN och ELD fick metaforiskt utgöra grunden för samtliga film- och underhållningsinslag under kvällen och Madeleine Westin navigerade oss som konferencier både med sakkompetens och karisma.

Research gjordes tidigt i projektet för att hitta innovativa företag som sticker ut med hållbara lösningar inom vart och ett av dessa element och vi fann Ekobot, Rumblestrip, Altered Company och Ferroamp att göra inspirerande filmproduktioner med. Dessa filmer ihop med skräddarsydda dansnummer av Act of Emotion och välproducerad bakgrundsgrafik från Image Research skapade en visuellt stark, lärande och underhållande inramning till varje programblock.

Galamiddagen avslutades sedvanligt med att 2019 års Polhemspris delades ut. I år gick priset till Peter Halldin, Hans von Holst och Svein Kleiven som för sin innovativa hjälmteknologi MIPS.

Polhemsfesten 2018

Polhemsfesten 2018 hade digital framtidsanda på temat IoT ”Internet of Things”. Fördrinken med cirkulerandes robotar som bjöd gästerna på chokladinpackade Polhemsmynt blev startskottet för en kväll som skulle bjuda på flertalet överraskande upplevelser från robotteknikens värld. Ett av kvällsunderhållningens mest omtalade inslag bjöd på live streamad musikshow med ”Toa Mata Band”, en Lego-robotorkester ledd av en alldeles unik musikproducent/DJ från Italien.

Årets programledarval föll naturligt på Karin Adelsköld som ledde kvällens program med både sakkompetens och humor och bjöd på reflekterande monologpass mellan rätterna. På temat producerades även inspirerande filmproduktioner med svenska startup företag som Springworks, Doberman och Shortcut Labs som tagit IoT mot snabb utveckling i Sverige. 2018 års Polhemspris tilldelades Lars Stigsson och Valeri Naydenov för sin unika innovation för framställning av talldiesel som ger kraftigt minskad klimatpåverkan.

Polhemsfesten 2017

2017 genomfördes Polhemsfesten på Tekniska museet, denna gång i deras nyrenoverade eventhall. Temat var Trafiksäkerhet då 2016 års pristagare var Lennart Lindblad som fick pris för hans innovation 3 punktsbilbältet. Med snygga filmproduktioner och reporterinslag tog vi oss igenom Sveriges innovationsutveckling på trafiksäkerhetsområdet som sedan blickade in mot framtidens prototyper och oändliga möjligheter.

Med en programledare som representerade framtid, Isabelle McAllister, och en sidekick som representerade erfarenhet, Håkan Lans, fick vi till en spänstig, kreativ och sakkompetent dialog från scenen på ämnet. Underhållningen skräddarsyddes på temat med hjälp av Cirkus Cirkör och den 5-stjärniga stod Pontus Frithiof för.

Polhemspriset delades ut av H.M. Konung Carl XVI Gustaf till Daniel Stenberg för hans tekniska lösning cURL som idag används av en hel värld för överföring och kommunikation av data.

Polhemsfesten 2016

2016 genomfördes Polhemsfesten på Berns med TV/film-tema och vi bjöd gästerna på en resa inom dess teknik och innovationsutveckling. De nominerade blev visualiserade som filmkändisar på posters inför en premiär och vi hade ”filmisar” på tidigare pristagare för att skapa snackisar vid middagsborden.

Välproducerade filmer, videohälsningar från kändisar, ett storband som levererade filmmusik, en scen- och tekniklösning där cromaki, steadicam, bullet time och dolly zoom fick överraska i form, effekt och format. Den här kvällen levde sitt tema.

Polhemsfesten 2015

2015 genomfördes Polhemsfesten på Vinterviken, Alfred Nobels gamla dynamikfabrik. Vår ingenjörshistoria var snyggt skriven, välproducerad och visualiserad i Watch-Out

ihop med innovativa underhållningsinslag från Sirqus Alfon. En 3-rätters middag komponerad av mästerkocken Markus Aujalay fick avnjutas.

Polhemsfesten 2013

2013 genomfördes Polhemsfesten nere i tunneln i Norra länken, strax innan den skulle öppna för trafik. Utmaningarna var många, men framför allt att täppa till de stora tunnelhålen med täta presenningar och driva upp värmen från 9 grader till 20 graders värme för den avgränsade festytan.

Det gick och det blev en fantastiskt spektakulär och effektfull Polhemsfest detta år.

Underhållningen var innovativ och kreativ med hjälp av Charlie Caper och Erik Rosales som skräddarsytt illusionistiska shownummer.

Årets pris tilldelades Petra Wadström för hennes fantastiska innovation Solvatten som renar vatten och motverkar sjukdomar i den tredje världen med hjälp av en portabel 10 liters vattendunk ihop med solljus. Prisutdelare detta år var vår inustridesignintresserade Hovmedlem Prins Carl Philip.

Polhemsfesten 2011

2011 genomfördes Polhemsfesten ihop med Sveriges Ingenjörer 150 års jubileum i Tekniska museets fantastiska maskinhall som var en unik möjlighet då denna hall sällan får en lucka mellan sina mångåriga temautställningar. Kvällen innehöll vass programledning och välskrivna monologpass av Karin Adelsköld, välproducerade filmer samt underhållningsinslag med Svante Drake, ConRytmo och Adolphson & Falk.

Christer Fuglesang som hade haft med sig Polhemsmyntet upp i rymden höll ett fint tal ifrån scenen innan Kronprinsessan Victoria delade ut årets Polhemspris till Georgios Psaros för sin världsledande forskning inom narkos- och respiratorsystem för sjukvården.